به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرنگار اقتصادي شبکه اطلاع رساني دانا، سال 90 سالي بود که از طرف مسئولان اعلام شد به طور متوسط روزانه حدود 60 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد و همين مقدار هم در کشور مصرف شده است.
اين رقم که نشان مي دهد صنعت نفت ايران توانسته است واردات بنزين کشور را به صفر برساند؛ يک وابستگي 85 ساله به طوري که در ابتدا در سال 1306، کشور بيش از 11 هزار ليتر بنزين در سال وارد مي کرده است.
سعيد حيدري طيب عضو کميسيون انرژي مجلس با اشاره به راه اندازي پالايشگاه بنزين سازي در شازند، گفت: بسياري از کشورهاي غربي با تحريم نفتي درصدد ايجاد مشکل براي کشورمان بودند، اما ايران نه تنها تحريمها را دور زده، بلکه امروز در امر توليد بنزين به مرز خودکفايي رسيده است.
متاسفانه با گذشت کمتر از 2 سال افتخار خودکفايي و اتکا به داخل در زمينه توليد بنزين با اجراي برخي از سياست هاي جديد، دوباره روال قبلي باز گشته و وابستگي به واردات بنزين افزايش يافته است؛ به طوري که منافع شخصي و سياسي افراد و جريان هاي خاص باعث شده که بنزين داخلي بي کيفيت و آلوده نشان داده شود.
بر اساس نظريه بيشتر کارشناسان، مشخص است وابستگي دوباره کشور به واردات بنزين باعت وابستگي کلي اقتصاد کشورمان به کشورهاي خارجي شده و از طرفي باعث خروج مبالغ زيادي ارز از کشور مي شود.
منافع شخصي و سياسي در پي وابسته کردن کشور به واردات بنزين
سالاري، قائم مقام سابق مدير عامل شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي با اشاره به وابسته کردن مجدد کشور به واردات بنزين گفت: به نظر من اين يک افتخار ملي بود و به اقتصاد کشور کمک کرد و هم در بحث اقتصاد مقاومتي شکل گرفت. به نوعي کساني که شعارهاي فريبنده، عناوين مردم پسند و عوام فريبانه را مطرح مي کنند همه به دنبال اين هستند که مسير اين طرح خودکفايي که در کشور اتفاق افتاد را تحت الشعاع عناويني مثل بنزين پاک قرار دهند تا بدين ترتيب دوباره وابستگي کشور به بنزين وارداتي افزايش يابد. اين بحث بسيار تخصصي و کارشناسي است. اين شبهات را کساني مطرح مي کنند که اطلاعات آنها در حد مراجعه به پمپ بنزين براي سوخت گيري ماشين محدود است.
وي در ادامه گفت: 2 الي سه ماه است که واردات بنزين شروع شده، به طوري که در برخي از ماه ها تا 10 ميليون ليتر بنزين هم وارد شده است که هيچ کدام از آنها استاندارد ملي کشور را ندارد! قانون مي گويد بايد از واردات محصولي که فاقد استاندارد است جلوگيري شود. گمرک اجازه ورود هر نوع کالاي غير استاندارد را نمي دهد. دستهاي پنهان اين ماجرا کجاست؟ چطور شده است که محمولات نفتي غير استاندارد وارد کشور شده، تأييد شده، مجوز هم گرفته و حتي با نام بنزين پاک عرضه شده است! اسناد آن هم مشخص است که چه کساني تأييد کرده اند.
سالاري جريانات پشت پرده آلاينده بودن بنزين داخلي را وابسته به منافع و جريان هاي خاصي دانست و گفت: مسلما پشت اين جريان سازي ها يا مباحث سياسي و يا مباحث اقتصادي مطرح است. خوشبختانه دستهاي پنهاني که با اين هياهو وارد اين قضيه شدند امروز، رسوا شده اند. شاهد هستيم بنزين هايي که وارد شده است به مراتب کيفيت پايين تري به نسبت بنزين هاي حتي توليد داخل دارند. يک زماني موضوع سوخت پاک را مطرح مي کردند ولي بنزين هايي که وارد شد همه از استانداردهاي يورو ? هم حتي پايين تر است و به نوعي در خارج از پالايشگاه توليد مي شود. يعني طبق اطلاعات ما، مولفه ها در مخازني مخلوط مي شود و با موادي ترکيب مي شود و با کيفيت هاي بسيار پاييني که آناليزهاي آن هم در اسناد نشان داده مي شود، ارائه مي شوند. يعني از توليد در پالايشگاه هاي داخلي که حتي طرح توسعه در آنها اجرا نشده هم کيفيت پايين تري دارند. امروز هم مي بينيد که دستور کاهش و توقف واردات را داده اند. يک سري اعلام کرده اند که توقف اتفاق افتاده است اما بعد تکذيب شد و همين توقف به بيان ديگر مطرح شد.
اظهارات جالب عضو کميسيون انرژي مجلس از پشت پرده واردات بنزين
اين در حالي است که چندي پيش يکي از اعضاي کميسيون انرژي درباره پشت پرده واردات بنزين اظهارات جالبي را عنوان کرد. موسوينژاد، عضو کميسيون انرژي درباره واردات بنزين بهرغم توليد بنزين باکيفيت در داخل کشور گفت: پشت پرده واردات بنزين، بازي سياسي است و برخي بستگان مسؤولان به دنبال کسب منافعي بوده و در اين راستا خواستار واردات بنزين هستند.
وي با بيان اينکه تاييديه وزارت نفت درباره کيفيت بنزين اين پتروشيميها موجود است، افزود: مسؤولان محيط زيست و سازمان استاندارد تاکنون هيچ آناليز و آزمايشي درباره کيفيت بنزينهاي داخلي نداشتهاند و براساس نظر وزارت نفت مبني بر لزوم واردات بنزين و بيکيفيتي بنزين داخلي اظهار نظر ميکنند.
ظن قوي اين است که بستگان مسؤولان از طريق واردات بنزين به ثروت و منافعي دست يافتهاند. اين افراد به قدرت و ثروت وصل هستند و در منافع مردم دستاندازي ميکنند.
عضو کميسيون انرژي تصريح کرد: همسر يک مقام مسؤول در دولت واردکننده بنزين است که اين امر ترديدها درباره پشت پرده واردات بنزين را افزايش ميدهد. وي درباره کيفيت بنزين توليد داخل گفت: وزارت نفت تاکنون نتوانسته بيکيفيتي بنزين توليد داخل را ثابت و اسناد و مدارکي درباره سرطانزا بودن بنزينهاي داخلي منتشر کند. برخي بستگان مسؤولان به دنبال کسب منافعي بوده و در اين راستا خواستار واردات بنزين هستند.
وي گفت: در صورتي که آلودگي بنزين توليد داخل ثابت شود کميسيون انرژي خود وارد بررسي اين موضوع شده و از ادامه توليد و فروش اين بنزين جلوگيري ميکند.
سخنگوي فراکسيون محيط زيست مجلس شوراي اسلامي از بررسي موضوع کيفيت بنزين مصرفي در کشور طي هفته آتي در اين فراکسيون خبر داد و گفت: بررسي کيفيت بنزين توليدي در کشور با هدف کاهش آلودگي هوا مطرح شده است.
مويد حسيني صدر در اين باره اظهار داشت: بررسي کيفيت بنزين در پي آلودگي هوا و کاهش آن و همچنين استفاده از سوخت با استاندارد يورو 4 در دستور کار فراکسيون محيط زيست قرار دارد که اين موضوع هفته آينده مورد بررسي قرار مي گيرد. بررسي کيفيت بنزين توليدي در کشور با هدف کاهش آلودگي هوا مطرح شده است که به شدت پيگيري مي شود.
وي افزود: دولت در قانون مقابله با آلودگي هوا سازمان حفاظت محيط زيست را مکلف کرده تا هر سه ماه يکبار سوخت کشور را مورد آزمايش قرار دهد و نتيجه آن را اعلام کند. طرح هواي پاک در اولويت کميسيون کشاورزي قرار دارد و قرار است تنها دستگاه متولي کاهش آلودگي هوا در کشور از اين پس سازمان حفاظت از محيط زيست باشد که با تصويب طرح هواي پاک از ادامه فعاليت دستگاه هاي مختلف که در زمينه کاهش آلودگي هوا با روش هاي مختلف فعال بودند گرفته جلوگيري مي شود.
همه اين اظهارات در حالي صورت گرفت که چندي پيش دولت اعتراف کرد که بنزين وارداتي هم يورو 4 نبوده است، يعني بنزين وارداتي نيز آلاينده بوده.
مسعود ميرکاظمي دراين خصوص گفت: چيزي که دولت اعلام کرده بود، اينکه بنزين يورو 2 وارد ميکنند و خودشان هم به آن اعتراف داشتند، به گونهاي که سخنان خودشان هم در کميسيون ضبط شده و صريحا اعلام کردهاند، متأسفانه بنزين وارداتي يورو 2 و با کيفيت پايينتر بوده است.
بايد خاطر نشان شد که اگر دولت بخواهد شعار اقتصاد مقاومتي را عملي کند، بايد بر محصولات داخل تکيه کند که در صورتي که بنزين توليد داخل داراي اشکال باشد، با کمي سرمايه گذاري مي توان کيفيت بنزين توليد داخل را بالا برد و توليد محصولات بنزين در داخل به سمت مواد سمي و سرطانزا برود.
بايد بدانيم که بهترين کار در شرايط تحريم فعلي اين است که وابستگي خود را به خارج از کشور کمتر کنيم تا بتوانيم در مقابل تحريم ها ايستادگي کنيم.
انتهاي پيام/